Čím sa osviežiť a zároveň si dobre pochutnať? Zelenina,
ovocie a ryby vás zasýtia a nabijú množstvom energie. Našli sme pre
vás štyri ľahké letné recepty z Dobrého jedla. Inšpirujte sa.
1. Cviklové smoothie so špenátom
a zelerom
Na 2
porcie sviežeho smoothie potrebujete 10 minút, trochu trpezlivosti
a niekoľko surovín:
1 menšia predvarená cvikla
1 jablko
1 stonka zeleru
1/2 šalátovej uhorky
3 hrste čerstvých špenátových listov
1 lyžica citrónovej šťavy
100-200 ml studenej vody
Postup:
Cviklu ošúpte, umyté jablko prekrojte a vyberte jadrovník. Stonkový zeler
zbavte vlákien a uhorku zhrubnutých častí šupky. Zeleninu a ovocie
nakrájané na kusy vložte do mixéra, pridajte opláchnuté špenátové listy a
citrónovú šťavu. Rozmixujte na kašovitú konzistenciu a podľa potreby
dolejte vodu. Prelejte do vysokých pohárov a ihneď podávajte. A tip na
záver? Smoothie môžete zriediť šťavou alebo dužinou z pomaranča.
2.
Lososové hniezda s cuketou a
novými zemiakmi na bylinkách
Príprava ľahučkého obedu, na ktorom si
pochutnáte napríklad s priateľmi či rodinou vám zaberie 25 minút. Na 3
porcie potrebujete:
10 menších nových zemiakov v šupke
2 menšie cukety
3 steaky z lososa
8 lyžíc olivového oleja
citrónová šťava
3 vetvičky tymianu
1 viazanička kôpru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup: Zemiaky v šupke uvarte s trochou
soli do mäkka. Nechajte chvíľu vychladiť a pokrájajte po dĺžke na polovice.
Umytú cuketu aj so šupkou nakrájajte na tenké kolieska. Zemiaky s cuketou
zmiešajte v mise s 5 lyžicami oleja a trochou soli. Rovnomerné porcie
navrstvite do troch pripravených väčších „hniezd“ z papiera na pečenie. Na
každé položte umytý a osušený steak z lososa potretý marinádou z 3 lyžíc oleja,
zo soli, z mletého korenia, 1 lyžičky citrónovej šťavy, nasekaných lístkov
tymianu a kôpru „hniezda“ položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 200
°C. Pečte približne 15 minút.
3.
Gallette s vanilkovým krémom a ovocím
Sladká
pochúťka, ktorú ocenia nielen deti vám zaberie hodinku času - príprava 20, pečenie
40 minút. Na 8 porcií potrebujete:
Cesto:
140 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
120 g stuhnutého masla
1 žĺtok
1-2 lyžice ľadovej vody
štipka
soli
Plnka:
250 g plnotučného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
4 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
2 lyžice cukru
Postup:
V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte
do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla.
Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a
vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do
chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej
formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. V mise
zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako
posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.Na cesto
nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite
rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
A na
záver jedna rada: Koláč nechajte pol hodiny oddychovať na mriežke. A potom
ozdobte čučoriedkami a ríbezľami a posypte práškovým cukrom. Bude
perfektný!
4.
Grappa z červených ríbezlí a
čučoriedok
Receptom
z iného súdka je rozhodne „grappa“. Taliansky alkoholický nápoj z výliskov
hrozna, ktorý môžete podávať ako aperitív. Máme návod ako ju ešte vylepšiť. Na
1 liter potrebujete len 5 minút prípravy, ale 2 mesiace čakania. Potrebujete:
3 hrste čučoriedok a čiernych ríbezlí
4 lyžice medu
2 citróny v biokvalite
1 l grappy
Ako
na to? Do väčšieho uzatvárateľného pohára dajte umyté a dobre osušené ovocie,
med a kôru z dôkladne očistených citrónov. Pohár zatvorte a 3 dni nechajte na
svetlom mieste, najlepšie na okne. Každý deň ním dobre potraste. Po troch dňoch
ovocno-medovú zmes bez citrónovej kôry preložte do 1,5-litrovej fľaše a zalejte
litrom grappy. Fľašu zatvorte a nechajte 2 mesiace odležať na slnečnom mieste.
Nezabudnite ňou každý deň potriasť.Odležaný nápoj prefiltrujte cez gázu a
nechajte ešte asi týždeň odpočívať. Verte, oplatí sa na ňu čakať. Bude vám
chutiť napríklad s mandľovými
keksíkmi.
Pripravili: Bory Mall
Zdroj: Dobré Jedlo
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára