4 recepty na
vianočné medové dobroty od magazínu Dobré jedlo
Medové týždne
V kuchyni začínajú vždy príchodom decembra. Vytiahnite plechy,
rozvážte suroviny a pečte do aleluja pre všetkých, ktorých máte radi. Je ich
dosť, však? Začínam zľahka:
Medové rezy od nagymamy (alebo starej mamy)
1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT
Na cesto
450 g hladkej múky
50 g masla
150 g kryštálového cukru
1 vajce
3 lyžice mlieka
2 lyžice medu
1 lyžička sódy bikarbóny
Na krém
250 ml mlieka
2 lyžice hrubej múky
100 g práškového cukru
100 g masla
100 g na hrubo podrvených orechov
ríbezľový džem
Na ozdobu
kvalitná čokoláda na varenie
opražené mandľové lupene
1. Nad parou rozpustite maslo,
cukor a med, pridajte mlieko. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so
sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte
(najlepšie cez noc) odležať v chladničke.
2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké
pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút.
3. Pripravte krém: Mlieko s múkou
uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte
podrvené orechy.
4. Spodný plát potrite krémom,
prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na
ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať
aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte
opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.
Zázvorové keksíky s melasou
35 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
tri štvrtiny hrnčeka masla
pol hrnčeka krupicového cukru (je
jemnejší ako kryštálový, ale môžete použiť aj trstinový)
štvrť hrnčeka melasy
1 vajce
2 hrnčeky hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička mletej škorice
pol lyžičky drvených klinčekov
1 lyžička sušeného zázvoru
štipka soli a krupicový cukor na
obaľovanie
1. Vymiešajte maslo s cukrom,
pridajte vajce, melasu a nakoniec suché ingrediencie s korením. Dobre
premiešajte a cesto nechajte aspoň hodinu chladiť. Potom vytvarujte guľôčky,
obaľte ich v kryštálovom cukre a poukladajte na vymastený plech. Nie však na
tesno, pretože narastú do šírky – budú z nich keksíky. Pečte 8-10 minút v rúre
vyhriatej na 190 stupňov.
Keksíky vyberte z rúry, keď majú
chrumkavé okraje. Stred ešte dôjde na mriežke. Naopak, ak ich necháte piecť
príliš dlho, vyschnú.
Skladujte ich v plechovke alebo v
dóze.
Perníková torta so sušeným ovocím
1 OKRÚHLA FORMA 24 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Na cesto
330 g hladkej múky
100 g trstinového cukru
200 g medu
100 g masla
3 lyžice mlieka
1 vajce
1 prášok do pečiva
2 lyžičky perníkového korenia
1 a pol lyžičky kakaa holandského
typu
Na náplň
260 g marhuľového džemu
50 g sušených marhúľ
30 g hrozienok
50 g sušených sliviek
1 lyžička rumu
Na ozdobu
čokoláda na varenie
1. Najprv pripravte náplň: Sušené
ovocie umyte a nechajte v čistej vode aspoň dve hodiny, aby zmäklo. Potom ho
nasekajte a zmiešajte s džemom a rumom.
2. V miske zohrejte med, pridajte
cukor, mlieko a maslo. Nechajte trochu vychladnúť. Potom vmiešajte vajce a
nakoniec preosiatu múku, kakao aj prášok do pečiva. Vypracujte hladké cesto.
Polovicu z neho vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Naň
naneste ovocnú náplň a zakryte ju zvyšnou časťou cesta. Pečte v rúre vyhriatej
na 190 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý perník polejte čokoládou.
Perníková torta vydrží v
chladničke 7-10 dní. Teda, len ak ju dobre skryjete.
Medové koláčiky so slivkovým lekvárom a s vlašskými orechmi
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8
MINÚT
350 g hladkej múky
200 g medu
25 g práškového cukru
1 vajce
105 g masla
7,5 g sódy bikarbóny
pol lyžičky perníkového korenia
pol lyžičky mletej škorice
slivkový džem
vlašské orechy
1. V miske vyšľahajte maslo s
cukrom, postupne pridávajte med a vajce. Nakoniec vmiešajte suché ingrediencie.
Hotové cesto nechajte na noc (alebo aspoň na 2-3 hodiny) odležať v chladničke.
2. Z cesta tvarujte malé guľôčky,
v strede urobte opakom varechy jamku. Každú naplňte slivkovým lekvárom a navrch
položte orech. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200
stupňov 6-8 minút.
Recepty a príprava Veronika
Kollárová, Food styling a Foto Valentína Nídelová, Spracovala Katarína
Brunovská
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára