Zákusky, sladkosti, koláčiky... Koľkokrát do dňa vás napadne
„zhrešiť“? Koláčik ku kávičke a sem-tam sladkosť po obede? Mnoho ľudí nevie
ovládať chuť na sladké dobroty. Keď máme pocit, že na nás všetko padá a
prichádza k nám „teta depka“, znova siahame po sladkom. Hoci máme výčitky,
urobíme to opäť. Sladká chuť nás zakaždým
aspoň na chvíľu uspokojí. Treba sa obmedzovať, alebo si môžeme dopriať sladký
život?
Keď máte stále chuť
na sladké
Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Z tých fyziologických
to môže znamenať, že máte nízku hladinu
cukru v krvi alebo nedostačujúci
kalorický príjem (držíte hladovku). Sú tu aj psychologické dôvody – po
sladkom siahame, keď máme pocity úzkosti,
alebo chceme odbúrať stres. Podľa
mnohých vedcov za blaženým pocitom, ktorý prichádza odkusnutím z čokolády či
koláčika, stojí vylučovanie hormónu šťastia – serotonínu. Pre niektorých
však znamená pojedanie sladkých pochúťok iba zvyk. Aká je však pravá podstata tejto „závislosti“?
Návyky počas detstva
Sladké materské
mlieko je prvé, čo ochutnáme ako novorodeniatka. Cítime tak pocit bezpečia,
lásku našej mamy. Dokonca novorodenci,
ktorí ešte nemajú poriadne vyvinutý zrak, otáčajú hlavu za touto sladkou vôňou.
A tej sa predsa nechceme zbaviť celý život, je to prirodzené. Chuť na sladké máme teda zakódované v génoch. Máme dve možnosti. Môžeme sa
celý život za to schovávať a ospravedlňovať našu chuť neustále konzumovať
sladkosti. Druhá možnosť je ťažšia. Rozhodneme sa kontrolovať, čo máme na tanieri a mať vyváženú stravu.
Výhovorky vs. zdravý
životný štýl
Náš jedálniček by mal byť samozrejme pestrý. Obsahovať by mal dostatok bielkovín, ale aj
potraviny bohaté na vlákninu. Sacharidy a jednoduché cukry tam patria
tiež, ale mali by sme ich konzumovať v primeranom množstve. Ak ich náš organizmus dostane počas dňa
v malých dávkach, je pravdepodobné, že večer pri telke nezjeme na
posedenie napríklad celú čokoládu. V malom
množstve teda cukor neškodí . Práve naopak, pozitívne ovplyvňuje telesné
procesy a regeneráciu. Preto sa o príjemný pocit pri konzumácii sladkostí
nemusíme úplne pripraviť.
Ak sa rozhodneme dopriať si sladké, výber je bohatý.
Slovenská kuchyňa je plná výborných sladkostí. Často k nám prichádzajú neodolateľné
pochúťky aj zo zahraničia. Veľmi rýchlo sa u nás pred časom udomácnila aj svetoznáma novinka donut. Na prvý pohľad
pripomína slovenské šišky alebo české koblihy.
Základom je dobre vypracované kysnuté cesto, ktoré sa po vypracovaní do požadovaného
tvaru smaží v oleji. Rozdiel nastáva až pri plnení či dochucovaní. Tu sú
americké donuty výnimočné. Náplň
sa nedáva dovnútra, ale na povrch. Existuje nekonečný rad donutov, od ovocných,
cez čokoládové až po donuty s javorovým sirupom či marshmallows.
Odmena
musí byť!
A prečo majú donuty dieru uprostred? Niekto vraví, že to znižuje kalórie, ktorých je v donutoch beztak
dosť. Iná legenda hovorí, že pri pečení sa cesto v celku dostatočne
neprepečie a v strede zostane surové. Riešením je teda odstrániť ho
a nechať v strede dieru. Nech je to už akokoľvek, ak chcete túto
novinku ochutnať, môžete tak urobiť už aj v Bory Mall. Nebuďte teda na seba až tak príliš prísni
a odmeňte sa cestou z obchodu či fitka sladkou dobrotou. Ochutnajte
delikátne „donutky“ v Tasty Donuts & Coffee, vezmite
si k nim aj výbornú kávičku a váš deň bude zaručene lepší!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára