27. marca 2018

“Recept z Kuchyne“ Calta alias veľkonočný veniec

Veľká noc sa nám spája s príchodom jari, so záplavou žltých kuriatok, zajačikov, vajíčok a hlavne stolom plným dobrôt. Na západnom Slovensku a najmä na Záhorí nesmela na veľkonočnom stole chýbať calta. Calta je mäkučký koláč z kysnutého cesta, podobný dnešnej vianočke. Ak sa aj vám na ňu už zbiehajú slinky, vyskúšajte špeciálny recept priamo zo záhoráckej Kuchyne.


Potrebujete
na kvások:
100 ml teplého mlieka, 1 ČL cukru, trochu hladkej múky, 3 g sušeného droždia

na cesto:
500 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 150 g zmäknutého masla,1 vajce, 2 žĺtky, štipku soli, citrónovú kôru, 1 vanilkový cukor, hrsť hrozienok, 15 g nahrubo nasekaných mandlí, vajce na potretie

Postup:
Droždie zmiešajte s cukrom, pridajte teplé mlieko a vrch poprášte trochou hladkej múky. Nechajte 15 minút vykvasiť. V druhej miske zmiešajte polohrubú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vajce, štipku soli a citrónovú kôru. Pridajte vykysnutý kvások a vypracujte cesto. Na záver do cesta zapracujte hrozienka a nechajte ho kysnúť aspoň hodinu. Po vykysnutí cesto rozdeľte na 3 časti. Vytvarujte asi 50 cm dlhé šúľky, z ktorých upletiete vrkoč a stočíte ho do venca. Veniec uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť ešte hodinu. Vykysnutú caltu potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľami. Rúru nastavte na 200 stupňov a caltu pečte15 minút. Potom stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 15 minút.

Krásne sviatky jari môžete zažiť aj vďaka Veľkej noci v Bory Mall až do 29.3.2018, kde na vás čakajú veľkonočné stánky. Prineste si kúsok jari v podobe kraslíc, korbáčov a tradičných veľkonočných dekorácii aj ku vám domov.

3 komentáre:

  1. Veľkonočná calta je tradičný recept, ktorý dokáže krásne oživiť sviatočný stôl a potešiť celú rodinu. Aby výsledok pôsobil ešte slávnostnejšie, odporúčam použiť elegantný obrus na Skladací stôl. Nielenže dodá stolovaniu šmrnc, ale zároveň ochráni stôl pred nečistotami počas pečenia a servírovania. Takýto detail pridá vášmu veľkonočnému stolovaniu štýl a pocit výnimočnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už aby bola Veľká noc. Ja sa na nich fakt teším. To sa u nás rozbehne kombinovaná sauna a tak ako celkovo jednoducho bude teplo, slniečko a tak. Veľa mi to už chýba. Som skrátka a dobre teplomilný tvor. Niežeby som zimu nedával, ale už mi to príde zase celkom dlhé. Navyše som nejaký chorý, tak mi to dáva o to viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Calta je pre mňa spomienka na detstvo, piekla ju ešte moja stará mama. Dnes už si dovolím malé úpravy, aby pečivo nebolo také ťažké. Maslo dávam podľa receptu, ale plech na pečenie potieram už iba olejom v spreji. Funguje to skvelo, nič sa nepripáli a je to rýchlejšie. Spreje kupujem cez bellshop.sk, dokonca majú aj kokosový, ktorý krásne vonia.

    OdpovedaťOdstrániť