6. apríla 2017

Pustite jar na svoje balkóny a terasy


Tak, a je tu opäť jar vo svojej plnej paráde. Útočí na naše zmysly, mieša farby, vône a zvuky. Chceme si ju užiť naplno a preto otvárame dvere našich balkónov a terás. Od jari až do jesene sa pre nás stanú miestom príjemných posedení po práci, pri rannej kávičke alebo romantickej večeri, miestom stretnutí s priateľmi. Pripravte si ich na novú sezónu. Poradíme vám ako na to.




Príprava je dôležitá
Kým sa pustíte do práce, premyslite si aká bude tohtoročná podoba vášho balkóna, či terasy. Berte do úvahy funkciu, ktorú tomuto priestoru chcete počas roka dať, veľkosť, orientáciu na svetovú stranu, prepojenie s priestorom bytu. „Na balkóne si môžeme naozaj vytvoriť oázu pokoja, a pritom to nemusí byť zložité ani drahé,“ hovorí záhradný architekt Martin Ošust, z firmy Zelené balkóny. „Príjemnú mikroklímu pomôžu vytvoriť rastliny, okrasné alebo jedlé. Umiestnením lavice, stoličky či hojdacej siete môžeme priestor začať využívať intenzívnejšie.“ Ak máte jasnú predstavu a dizajn vášho balkóna udržiavate v nezmenenej podobe už niekoľko sezón, skúste tento rok trochu zaimprovizovať a pridajte pár nových kúskov a vychytávok.  




Všade samé kvety
Urobte si zo svojho balkóna voňavú oázu. Jarné kvety ponúkajú širokú ponuku druhov a farieb. „Medzi moje obľúbené nenáročne kvitnúce rastliny patria trvalky ako napríklad sedum, nepeta, levandula, echinacea,“ prezrádza Martin Ošust.  „Starostlivosť o kvetiny výrazne uľahčí ich výber vzhľadom na slnečné podmienky a voľba správnych nádob. Dôležitý je aj vhodný substrát a kvalitné mulčovanie.“ Kvety na balkóne vám pri vhodnej kombinácií ponúknu nielen svieže farby, ale vám aj krásne prevoňajú celý byt. Balkónové záhradky môžete doplniť aj o malé ihličnany, kríčky a dreviny. Vhodné na balkóny sú napríklad hortenzie, vŕby, borievky, či nátržník.




Štýlové „urob si sám“ kvetináče
Premyslite si, kam budete kvety vysádzať. Pokojne siahnite po nepotrebných starých nádobách, ktoré zmeníte na originálne a dizajnové kúsky. Napríklad po starom deravom čajíku, krhličke, prípadne si upravte starú drevenú debničku. Milú jemnú kompozíciu si môžete vytvoriť aj zasadením kvetov do porcelánovej šálky. Originálne pôsobí kvetinová inštalácia v gumenej čižme. Jarné kompozície sa pekne vynímajú aj v prútených nádobách. Dozdobiť ich môžete kúskami prútia alebo konárikmi, ktoré si nazbierate na prechádzkach s rodinou. Zapojte ich aj do prípravy. Okrem príjemne strávených chvíľ si vytvoríte spoločné „dielko“, na ktoré budete hrdí a zažijete spolu kopec zábavy.




Nielen pre oči, ale aj pre chuť
Na balkóne si medzi okrasnými kvetinami nájdu svoje miesto aj bylinky alebo zelenina, či drobné ovocie. Vytvorte si vlastnú úžitkovú minizáhradku. Nepotrebujete na to veľa miesta. Bylinky si pokojne posaďte napríklad do plechoviek a zaveste na poličku, zábradlie, prípadne vytvorte kompozíciu priamo na stene.  Vďačné na pestovanie sú aj bazalka, oregano, tymián, mäta, či medovka. Rovnako pekne sa na vašich terasách budú vynímať popínavé rajčiny, uhorky alebo fazuľky. Odmenou za vašu starostlivosť a trpezlivosť bude ten úžasný neopísateľný pocit hrdosti, keď si len tak, od sporáku, odskočíte na balkón pre čerstvé bylinky, alebo sladké jahody.




Trendom sú prírodné materiály 
Ak chcete balkón využívať častejšie na príjemné posedenie, umiestnite tam prenosný nábytok. „Ešte v nedávnej minulosti sa s obľubou používali v balkónovom dizajne plasty alebo exotické drevo z dažďových pralesov, „hovorí záhradný architekt Martin Ošust z firmy Zelené balkóny. „Dnes sa prechádza na prírodné lokálne materiály s väčšou ohľaduplnosťou  k životnému prostrediu.“ Jednoduchú lavicu, skrinku či stolík si dokážete vyrobiť aj sami. Recyklovať môžete aj staré nepotrebné predmety. „Vyradený nábytok z domu pôsobí veľakrát efektne a pritom stačia naozaj malé zásahy, minimum práce aj investovaných financií,“ dopĺňa Martin Ošust. 




Veľa zaujímavých tipov a inšpirácií ako si skrášliť vaše balkóny či terasy nájdete aj na Festivale záhrad 8.-9. apríla. Priamo v Bory Mall si budete môcť nakúpiť aj letničky, trvalky či bylinky. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára