9. augusta 2017

Športujete pri vysokých teplotách? Poradíme Vám, ako pri tom dbať na svoje zdravie

Leto pre mnohých fanúšikov športu znamená príležitosti vymeniť in-doorové športy za out-doorové a dopriať si tak väčšiu dávku adrenalínu. Slnko nás dobíja energiou, avšak poznáte najväčšie nástrahy horúčav pri aktivitách vonku?

Pozor, úpal!
Slnečné lúče nás zásobujú pozitívnou energiou a vitamínom D. Mnoho ľudí však stále zabúda na nástrahy nebezpečného športovania na priamom slnku, najmä na poludnie. Pozor, číha na nás úpal! Pod pojmom úpal rozumieme prehriatie organizmu, ktoré väčšinou riešime tabletkou proti bolesti hlavy a vyhýbaním sa slnku počas najbližších dní. Úpal býva sprevádzaný aj ďalšími symptómami ako sú závraty, nevoľnosť, rýchle dýchanie, zvýšený tep, sucho v ústach a neustály smäd.



Aká je prevencia?
Za bolesťou hlavy či zvýšenou teplotou sa mnohokrát skrýva viac, ako si myslíte. Pre náš organizmus to znamená, že telo už viac nie je schopné odvádzať prebytočné teplo, ktoré sa za normálnych okolností vylučuje potením. Môže dôjsť k aj podráždeniu mozgu, z ktorého vyplývajú neurologické príznaky ako tuhnutie šije. Dbajte na to, aby ste sa pri športovaní vyhli obedným hodinám a tiež horúcim, zle odvetraným priestorom. Skvelou prevenciou je nosenie pokrývky hlavy – šiltovky, šatky, klobúku.


Nepodceňujte dostatok tekutín
V letnom období je zvýšený počet výjazdov zdravotnej služby z dôvodu náhlej dehydratácie. Tieto sú početnejšie v skupine starších ľudí, ktorí obmedzujú pitný režim pred cestou do mesta či na nákupy, aby sa vyhli nutkaniu na močenie. Mladí ľudia však nie sú žiadnou výnimkou! Práve tí častejšie športujú počas extrémnych teplôt a nepripúšťajú si hrozby prečerpania organizmu.




Čo pri športe piť?
Odporúča sa vypiť denne minimálne 3 litre tekutín, aj keď nepociťujete smäd. Samozrejme, v prípade väčších strát tekutín potením, ku ktorému dochádza pri športe, treba adekvátne zvýšiť ich príjem. Najvhodnejšími tekutinami sú nealkoholické nápoje vo forme minerálnych vôd, zriedených ovocných štiav a bylinkových čajov primeranej teploty. Počas športovania by sme nemali určite siahať po alkoholických a tiež príliš chladených nápojoch.


Sledujte si tep!
Cvičenie pomáha na srdce, ale ak sa rozhodnete začať športovať práve v lete, prekonzultujte to so svojím lekárom. Kardiológ Vám môže navrhnúť správne hodnoty pre Vás. Nie každé cvičenie je  vhodné pre každého. Preto je dôležité sledovať si svoj tep. Neplatí to len pre tých, ktorí majú problémy so srdcom! Svoju aktuálnu tepovú frekvenciu si môžete skontrolovať pomerne ľahko. Stačí, ak si zmeriate tep po dobu 10 sekúnd a výsledok vynásobíte číslom 6. Podľa rôznych zdrojov sa odporúča udržať si intenzitu cvičenia, pri ktorej budete dosahovať hodnotu okolo 50 – 70 % maximálnej tepovej frekvencie.


Ako si vypočítať maximálnu tepovú frekvenciu?
Začínajúcim športovcom a starším ľuďom sa odporúča pohybovať sa spočiatku na nižšej hodnote. Pre pravidelných športovcov a mladých ľudí je vhodná vyššia záťaž okolo 60 – 85% maximálnej tepovej frekvencie. Ako si to vypočítať? Najjednoduchší vzorec je 220 mínus váš vek. Ak mám napríklad 30 rokov, moja maximálna tepová frekvencia je 220 – 30 = 190 impulzov. V lete sa snažte maximálnu tepovú frekvenciu neprekračovať, podľa možnosti ani na chvíľu. 



Šport počas horúčav – áno alebo nie?
Pohybu vonku v letných mesiacoch hovoríme rozhodne ÁNO, avšak treba pri tom myslieť na naše zdravie. Zaujímavou alternatívou môže byť preto športovanie v lete s menšími rizikami, ktoré dosiahneme napríklad pri indoor aktivitách. Pre mnohých je dnes populárny Street workout – cvičenie s vlastnou váhou, ktoré je pre telo šetrnejšie ako cvičenie so závažím. Vyskúšať si ho môžete napríklad na podujatí Borci z Bory Mall, ktoré bude prebiehať na hlavnom námestí nákupno-zábavného centra BORY MALL počas víkendu 26. – 27.8.2017 od 10:00 hodiny.


Spoznajte netradičné športy!
Ak obľubujete zábavné skupinové cvičenie, odporúčame vyskúšať Jumping fitnes, ktoré pozostáva z dynamického skákania, balancu a šprintov. Počuli ste už o cvičeniach Archery Tag, Slack line či Bouldering? Sú to nové aktivity, s ktorými prichádza aktivizer.sk. Ak Vás zaujíma chôdza na lane, lukostreľba či športové lezenie, na evente Borci z Bory Mall si môžete zmerať svoje sily a zapojiť sa do rôznych súťaží. Akčný víkend nabitý týmito i mnohými ďalšími originálnymi športmi očaria nielen mužov a ženy, ale aj deti a starých rodičov.



Ak si myslíte, že tento článok bude prospešný pre ľudí z Vášho okolia, podporte ho zdieľaním, alebo zanechajte pod ním Váš koment, ktorý si radi prečítame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára