2. novembra 2016

Pripravte trojchodové jesenné menu

Aj vás sychravé počasie nabáda k vareniu? Tak vyskúšajte tieto skvelé recepty od Dobrého jedla a pochutnajte si na tekvici, kačke či jablkách!
Predjedlo
PEČENÁ TEKVICA S KONOPNOU KRUSTOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

100 g kuskusu, 1 tekvica hokkaido, 4 lyžice olivového oleja, soľ, 1 lyžička tymianových lístkov, za hrsť petržlenovej vňate, 100 g konopných semienok (zoženiete v bioobchodoch), šťava z polovice citróna, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, mleté čierne korenie

1. Rúru predhrejte na 180 °C. Kuskus osoľte a zalejte vriacou vodou. Po 4 minútach zamiešajte.
2. Umytú tekvicu nakrájajte na 4 pravidelné kusy, zbavte jadierok a položte do plechu vystlaného papierom na pečenie.
3. Do kuskusu pridajte olej, soľ, korenie, tymian, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, konopné semienka (trochu si z nich nechajte aj na posypanie), citrónovú šťavu a parmezán.
4. Dôkladne premiešajte, zmes dajte do tekvicových misiek, posypte konopnými semienkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre 40 minút.
Nepotrebujete žiadne nádoby na zapekanie. Poslúžia vám misky z vydlabanej tekvice.

Hlavné jedlo
KAČACIE PRSIA S ORECHOVÝM PILAFOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
4 ks kačacích pŕs, soľ, mleté biele korenie
Na pilaf: 1 lyžica olivového oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 150 g špaldového bulguru, 70 g vlašských orechov, 310 ml kuracieho vývaru, zrnká granátového jablka na ozdobu
1. Pripravte pilaf: Rúru predhrejte na 180 °C. Do ohňovzdornej nádoby dajte olej a zohrejte ho na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a nadrobno pokrájaný cesnak. Za občasného miešania opekajte 5 minút.
2. Pridajte opláchnutý bulgur a vlašské orechy podrvené na malé kúsky. Krátko opečte. Zalejte horúcim vývarom, prikryte pokrievkou alebo alobalom a dajte do rúry. Zapekajte 15 minút. Odstráňte fóliu a pečte ešte 5 minút. Vyberte z rúry a udržujte v teple.
3. Vo veľkej panvici zohrejte olej a osolené a okorenené kačacie prsia na nej opekajte kožou dole, kým nie sú zlaté a chrumkavé, asi 10-15 minút. Otočte a opekajte z druhej strany 10 minút. Nakrájajte na tenké plátky.
4. Do misiek dajte pilaf a navrch plátky kačacieho mäsa. Posypte zrnkami granátového jablka. Ihneď podávajte.
Ani ryža, ani zemiaky, ako príloha bude bulgur! Pilaf z predvarenej nalámanej pšenice s orieškovou chuťou si zamilujete.

Dezert
OBRÁTENÉ JABLKOVÉ KOLÁČIKY S JAVOROVÝM SIRUPOM
4 OKRÚHLE ZAPEKACIE FORMIČKY, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

200 g chladeného lístkového cesta, 4 pevné jablká, 110 g masla, 16 lyžičiek javorového sirupu, citrónová šťava

1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na 4 okrúhle pláty veľkosti zapekacích formičiek. 
2. Jablká olúpte a zbavte jadrovníkov. Pokrájajte na hrubšie kolieska. Na dno každej zapekacej misky dajte 4 plátky masla a 4 lyžičky javorového sirupu. Na to poukladajte kolieska jabĺk a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. 
3. Na každú formičku položte ako „pokrievku“ plát cesta. Úhľadne ho pritlačte k okrajom a povrch párkrát prepichnite vidličkou. Vo vyhriatej rúre pečte asi 40 minút do zlatista.
4. Po upečení nechajte koláčiky 10 minút chladnúť, potom každý prekryte tanierikom, opatrne preklopte a odoberte formičku a podávajte.

Servírujte s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s lyžičkou hustej kyslej smotany.
Dobrú chuť vám praje Dobré jedlo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára