21. marca 2018

Čo potrebujete vidieť a zažiť v slovenských horách? Tipy na víkend.

Slovenské hory lákajú svojim pôvabom a majestátnosťou. Stali sa (a samozrejme stále sú!) rajom pre odvážnych horolezcov, neúnavných turistov, ale aj ideálnym miestom na oddych alebo zábavu. Chcete aj vy získať nové zážitky? Vyrazte objavovať krásy Slovenska a presvedčte sa o nich sami. Vybrali sme pre vás pár tipov na adrenalínové aktivity, ktoré u nás nájdete, a spoznajte Slovensko aj z tej extrémnejšej stránky.



Pozrite sa na krásy našej krajiny z vtáčej perspektívy. Paragliding vám dopraje ten jedinečný pocit, keď sa odpútate od zeme a pocítite tú neskutočnú slobodu. Zažite absolútny adrenalín ako sa dá voľne vznášať vzduchom na padákovom klzáku. Na ten nádherný výhľad len tak nezabudnete. Najvyhľadávanejšími miestami sú Chopok a Nová hoľa na Donovaloch. Sú ľahko prístupné lanovkami a ponúkajú slušné prevýšenie. Často sa využíva aj tandemový let s inštruktorom. A tak aj bez skúseností sa môžete stať novodobým Ikarom.



Via ferrata Komín na Skalke v Kremnických vrchoch patrí medzi najlepšie lezecké miesta na Slovensku. Ponúka zaistené lezecké trasy, kde sa istíte pomocou pevného oceľového lana, ktoré vás sprevádza celú cestu. Via ferraty na Skalke ponúkajú zaujímavé trasy a pôsobivé výhľady na okolitú krajinu. Na mieste sa nachádza šesť lezeckých ciest – od najľahšej obtiažnosti až po tú najnáročnejšiu a na svoje si tu prídu ako začiatočníci, tak aj skúsení lezci. K ceste patrí aj krátka via ferrata na skale Jánošíkova diera, ktorá je určená pre rodičov s deťmi. Prechod je obohatený o množstvo informačných tabúľ so zaujímavosťami o lokalite.

Rafting na rieke Belá patrí určite medzi najkrajšie prírodné splavy na Slovensku. Je pomerne náročný, preto sa odporúča iba skúsenejším rafterom, alebo za doprovodu skúsených sprievodcov. Belú je najlepšie splavovať na konci jari, keď sa topí sneh na horách a sú aj výdatnejšie dažde, čiže na konci apríla a v priebehu mája.

Ak si potrebujete vybiť nadbytočný adrenalín, Veveričí lanový park na Štrbskom plese vám v tom s radosťou pomôže. Skladá sa z dvoch odlišných trás, z ktorých jedna je venovaná deťom a druhá zas dospelým. Tá sa vyznačuje dĺžkou 320 m, pozostáva z 25 prekážok a jej celé prejdenie zaberie necelú hodinku.

Ak ste „vodný typ“, vyskúšajte aj horskú rieku Dunajec. Je vhodná pre všetky kategórie nadšencov vodáckeho športu, vrátane rodín s deťmi a neskúsených, ktorí si chcú rafting vyskúšať po prvýkrát v živote. Rieka tvorí hranicu medzi Slovenskom a Poľskom v úseku 18 kilometrov. Preteká cez nádherný kaňon s dĺžkou až osem kilometrov Pieninským Národným Parkom. Aj vďaka svojej jedinečnosti a neporušenej okolitej prírode sa na Dunajci každoročne splaví množstvo nadšencov vodáckeho športu.



Zastihlo vás na Hrebienku pekné počasie a vo vrecku máte zvyšné 1 euro? Vyskúšajte sa spustiť na gumenom kolese po sto metrov dlhom tobogáne so sklopenými zákrutami. Na veku nezáleží, celodenná atrakcia je vhodná pre deti aj dospelých.

Najnovšou atrakciou v Bachledovej doline je momentálne unikátny projekt Chodník korunami stromov. Ponúka nádherné výhľady, vôňu dreva a vychádzku na čerstvom horskom vzduchu pomedzi stromy. Atrakciu otvorili len nedávno a už od prvého dňa sa teší obrovskému záujmu. Preto vám radíme vybrať si na jeho návštevu iný ako víkendový deň. Trasa vo výške až 24 metrov je dlhá 600 metrov a nájdete tu aj vyhliadkovú vežu vo výške 32 metrov, vďaka ktorej sa vám naskytnú krásne pohľady na okolitú prírodu.

Zdroj: Youtube

Ak hľadáte inšpiráciu na výlet do hôr, môžete ju nájsť v Bory Mall 21. - 25. marca 2018 na festivale Hory a Mesto. Tam sme pre vás pripravili výstavu najkrajších výhľadov. Spolu s horolezcami a dobrodruhmi zažijete extrémne dobrodružstvá. Ktovie, vďaka festivalu možno potom ľahšie prehovoríte kamarátov, aby sa s vami vybrali na túru. Neváhajte a príďte sa inšpirovať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára