27. marca 2018

“Recept z Kuchyne“ Calta alias veľkonočný veniec

Veľká noc sa nám spája s príchodom jari, so záplavou žltých kuriatok, zajačikov, vajíčok a hlavne stolom plným dobrôt. Na západnom Slovensku a najmä na Záhorí nesmela na veľkonočnom stole chýbať calta. Calta je mäkučký koláč z kysnutého cesta, podobný dnešnej vianočke. Ak sa aj vám na ňu už zbiehajú slinky, vyskúšajte špeciálny recept priamo zo záhoráckej Kuchyne.


Potrebujete
na kvások:
100 ml teplého mlieka, 1 ČL cukru, trochu hladkej múky, 3 g sušeného droždia

na cesto:
500 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 150 g zmäknutého masla,1 vajce, 2 žĺtky, štipku soli, citrónovú kôru, 1 vanilkový cukor, hrsť hrozienok, 15 g nahrubo nasekaných mandlí, vajce na potretie

Postup:
Droždie zmiešajte s cukrom, pridajte teplé mlieko a vrch poprášte trochou hladkej múky. Nechajte 15 minút vykvasiť. V druhej miske zmiešajte polohrubú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vajce, štipku soli a citrónovú kôru. Pridajte vykysnutý kvások a vypracujte cesto. Na záver do cesta zapracujte hrozienka a nechajte ho kysnúť aspoň hodinu. Po vykysnutí cesto rozdeľte na 3 časti. Vytvarujte asi 50 cm dlhé šúľky, z ktorých upletiete vrkoč a stočíte ho do venca. Veniec uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť ešte hodinu. Vykysnutú caltu potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľami. Rúru nastavte na 200 stupňov a caltu pečte15 minút. Potom stiahnite na 180 stupňov a dopekajte ďalších 15 minút.

Krásne sviatky jari môžete zažiť aj vďaka Veľkej noci v Bory Mall až do 29.3.2018, kde na vás čakajú veľkonočné stánky. Prineste si kúsok jari v podobe kraslíc, korbáčov a tradičných veľkonočných dekorácii aj ku vám domov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára